Het nieuwe éénloketsysteem

07-04-2021

Nederlandse ondernemers kunnen zich vanaf 1 april registreren voor het nieuwe éénloketsysteem

Vanaf 1 juli gaat de nieuwe EU-regeling btw e-commerce gelden. Als onderdeel van deze nieuwe regeling kunnen Nederlandse ondernemers van de vrijwillige Unieregeling gebruikmaken. Deze vrijwillige Unieregeling houdt in dat Nederlandse ondernemers die in de Europese Unie (EU) goederen leveren aan particulieren en/of zakelijke klanten die geen btw-aangifte hoeven doen, de verschuldigde buitenlandse btw via de Nederlandse Belastingdienst kunnen afdragen. Dit heet het éénloketsysteem, het zogenoemde OSS-loket. Hierdoor hoeft de Nederlandse ondernemer zich niet in diverse EU-landen als btw ondernemer te registeren. Voorwaarde is dat de omzet voor afstandsverkopen en digitale diensten binnen de EU meer dan € 10.000 per jaar bedraagt; voor 2021 geldt dit bedrag vanaf 1 juli 2021. Wanneer de Nederlandse ondernemer vanaf 1 juli gebruik wil maken van het éénloketsysteem, dan kan hij zich hiervoor registreren via Mijn Belastingdienst Zakelijk op de website van de Belastingdienst. De ondernemer kan er desgewenst ook voor kiezen om zich te registreren en btw af te dragen in het EU-land van levering.

Ter informatie heeft de Belastingdienst een tweetal whitepapers (btw en douanezaken) gepubliceerd die de Nederlandse ondernemer kan gebruiken als voorbereiding op de nieuwe regels voor e-commerce.

Verder heeft de Kamer van Koophandel op zijn website een overzicht geplaatst over de nieuwe btw-regels voor e-commerce in de EU

 

Delen op social media 

Direct resultaat met Cipres Accountancy

Copyright ©
2024
All Rights Reserved Website & Google optimalisatie